Jazne so mala, hribovska vasica na cerkljanskem, na desnem bregu reke Idrijce oz. na južnem pobočju Bevkovega vrha (1051 m). Vas sestavljata dva zaselka - Gorenje in Dolenje Jazne. Poleg teh dveh pa so po strmem pobočju raztresene še samotne hribovske kmetije, vse tja pod vth Bevkovega vrha. Kljub temu, da boste naš kraj našli na samem robu širše (severno) primorske regije, so zime pri nas precej ostre… Tik nad vasjo namreč primorska poda roko gorenjski.

Zgodovina
Prvo omembo vasi v zgodovini najdemo v tolminskem urbarju iz leta 1377, prva omemba cerkvice svetega Miklavža pa je v poročilu iz Čedada iz leta 1590. Koliko je cerkev stara natančno ni znano, zagotovo pa je, da je najstarejša v župniji in predstavlja izjemen kulturni spomenik.
 
Kogar bo pot zanesla v naše kraje, bo zagotovo lahko okusil pristnost življenja v neokrnjeni naravi, na svežem zraku. Poleg tega tu čez poteka pot slovenske transverzale. Če pa si boste za obisk izbrali pravi termin, se boste v družbi gostoljubnih domačinov lahko poveselili tudi ob kateri izmed prireditev, ki jih organizira naše društvo.

Vremenska napoved

slovreme.net

Facebook